Căsnicie nefericită/divorț
IDEI DE INTERES:
- Copiii copiază modelul(nesănătos) al relației părinților lor.
- Copiii nu se obișnui cu “luptele” părinților și vor deveni adulți cu stimă de sine scăzută și probleme de încredere.
- Copiii vor fi mai mereu stresați și se vor auto-condamna pentru ceea ce se întâmplă în familie.
- Conflictele familiale duc la dificultăți, pentru copii și adulți, de a construi relații echilibrate înafara sistemului(de prietenie, colegialitate etc).
- Fiindcă le e greu să facă față emoțiilor dificile, copiii vor “fugi” de ele și vor dezvolta comportamente nesănătoase.
Copiii copiază modelele de relații care îi înconjoară. Atunci când își văd părinții certându-se, o vor face și ei, atunci când critica e la ea acasă, asta vor învâța să facă și ei. Astfel, încet-încet, vor deveni îndoielnici cu privire la capacitatea lor de a merita și de a dezvolta relații iubitoare, sănătoase.
Tensiunea existență între părinți are șanse mari să amenințe sentimentul de siguranță(ce se presupune că a fost dezvoltat) al copilului, făcându-l să se simtă respins, nesigur, vinovat devenind, mai târziu, un adult cu stimă de sine scăzută și probleme de încredere.
Când copiii cresc într-o relație toxică, este foarte posibil să ajungă să interpreteze situații obișnuite din viața de zi cu zi(ce includ și ușoare neînțelegeri) ca fiind amenințătoare. Lor le va fi greu să accepte în relațiile dintre oameni discuțiile în contradictoriu, neînțelegerile punctuale și vor fi măcinați de critică și auto-critică.
Conflictele domestice duc la dificultăți în a construi în viitor relații echilbrate, de prietenie sau colegialitate.
Fiindcă le e greu să facă față emoțiilor dificile, copiii vor “fugi” de ele și vor dezvolta comportamente/obiceiuri nesănătoase cum ar fi: supraalimentarea, practicarea în exces a jocurilor video sau petrecerea timpului, aproape integral, pe rețelele de socializare(în încercarea de a fugi/scăpa de realitate). Totodată, le poate scădea interesul pentru școală, se ceartă(mult mai mult ca altă data) cu colegii, se înfurie repede.
Copiii ce cresc într-o relație nesănătoasă(a părinților) vor fi predispuși să dezvolte anxietate, depresie și probleme de relaționare și adaptare, în timp ce copiii ai căror părinți au divorțat, au avut deschiderea să-și rezolve propriile probleme și au găsit puterea să mențină relații sănătoase pentru bunăstarea copiilor, se adaptează mult mai ușor schimbărilor și acceptă viața cu toate provocările ei.
Related Posts
Căsnicia – unde stabilim limitele?
Deși relațiile apropiate oferă cele mai bune ocazii de a ne cunoaște și de a-l...
Singurătatea
Singurătatea are valențe diferite pentru fiecare, venite din experiențele...
Căsnicie nefericită/divorț
IDEI DE INTERES: Copiii copiază modelul(nesănătos) al relației părinților...
După infidelitate….
În ciuda faptului că infidelitatea este o experiență traumatizantă, sunt...