Psihologia și psihiatria sunt domenii care, nu de puține ori, creează confuzie în mintea oamenilor. De aceea, mai jos sunt clarificate conceptele. Psihologul este absolvent al Facultății de Psihologie și, ulterior, de alte cursuri/formări/specializări în diferite direcții: psihologie clinică, psihoterapie, consiliere psihologică, psihologie organizațională, etc. El se ocupă de cauzele mentale și/sau emoționale ce stau la baza unei probleme, manifestării unor simptome și nu prescrie medicamentație.
Totodată, psihologul are calificarea(și dreptul) de a efectua teste psihologice(de personalitate, de comportament sau neuropsihologice) care pot identifica și anumite probleme de ordin psihiatric. În această situație, fie face echipă de lucru cu psihiatrul, fie va îndruma pacientul doar spre psihiatru fiind eficient doar tratamentul medicamentos.
Psihiatrul este absolvent al Facultății de Medicină și specializat ulterior în Psihiatrie. El investighează simptomele pacientului și stabilește tratament medicamentos.
Indiferent care este specialistul “psi” ales, este important de reținut că aceste două domenii, psihologie și psihiatrie, deși diferite, sunt complementare.